Δικαιώματα γυναικών στο ΙΡΑΝ . Σκοταδισμος εν ετη 2022

 

Δικαιώματα γυναικών στο ΙΡΑΝ: πάλι άντρες σκοτώνονται

Share

Σε συνέχεια των τελευταίων γεγονότων στο Ιράν, ακολουθούν παρατεταμένες διαμαρτυρίες και πορείες για τα γυναικεία δικαιώματα, με την αστυνομική βία και καταστολή να μη λείπει από το χώρο. Σύμφωνα με πληροφορίες της μη κυβερνητικής οργάνωσης Iran Human Rights (IHR), έως τώρα υπήρξαν 76 νεκροί διαδηλωτές. Ενώ η ιρανική κυβέρνηση έχει επιβεβαιώσει μόλις τους 41 νεκρούς.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Iran Human Rights (IHR): «Τουλάχιστον 76 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις διαδηλώσεις σε 14 επαρχίες της χώρας. Αξίζει να τονίσουμε ότι ανάμεσά τους ήταν έξι γυναίκες και τέσσερα παιδιά». Η ΜΚΟ επιβεβαιώνει ότι έχει στη διάθεσή της βιντεοσκοπημένο υλικό που αποδεικνύει ότι οι αστυνομικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ κατά των διαδηλωτών, καθώς και πιστοποιητικά θανάτου από μέλη οικογενειών που επιβεβαιώνουν τους νεκρούς.

Οι νεκροί, λοιπόν, ανέρχονται στους 76. Με τους 66 να είναι πάλι άντρες. Άντρες που θυσιάστηκαν υπερασπιζόμενοι τα γυναικεία δικαιώματα.

Ωστόσο, η Iran Human Rights στην ανακοίνωσή της τονίζει μόλις τις 6 γυναίκες και τα 4 παιδιά. Το ανδρικό φύλο και οι πολλαπλάσιες θυσίες των νεκρών αυτών ανδρών, περνούν εντελώς απαρατήρητα. Δεν γίνεται καμία απολύτως αναφορά.

Όταν, λοιπόν, και αν αλλάξει ποτέ η δραματική κατάσταση και η καταπίεση που ζουν οι γυναίκες στο Ιράν, τα εύσημα θα αποδοθούν στον φεμινισμό. Στον ίδιο φεμινισμό που καρπώνεται δεκαετίες τώρα τις ανδρικές θυσίες και το ανδρικό μαρτύριο, όλων εκείνων των αντρών που χάνουν τις ζωές τους προκειμένου να δημιουργήσουν συνθήκες ισότητας και ασφάλειας στις γυναίκες.

Ενώ στην πραγματικότητα, το μόνο που έκανε ο δυτικός φεμινισμός όλο αυτό τον καιρό είναι να μας υπενθυμίζει πως η μαντήλα είναι “δικαίωμα της κάθε γυναίκας” (βλ. κίνημα “Κάτω τα Χέρια απ’ τη Μαντήλα μου“) και να εργαλειοποιεί τις δολοφονίες των Ιρανών γυναικών που πολεμάνε τον σκοταδισμό της χώρας τους, για να πείσουν τις δυτικές χώρες ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να ενταχθεί ο νεολογισμός “γυναικοκτονία” στον Ποινικό Κώδικα.

Πηγή: Gobeawesome


Σε δεκάδες πόλεις σε όλο τον κόσμο θα πραγματοποιηθούν σήμερα διαδηλώσεις σε ένδειξη αλληλεγγύης προς το κίνημα αμφισβήτησης στο Ιράν, το οποίο ξέσπασε μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί.

Οι διαδηλώσεις στο Ιράν, η καταστολή των οποίων έχει κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 83 ανθρώπους, ξεκίνησαν μετά τον θάνατο τις 16 Σεπτεμβρίου της 22χρονης Κούρδισσας, τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της.

Οι ιρανικές αρχές, που αρνούνται οποιαδήποτε εμπλοκή των δυνάμεων ασφαλείας στον θάνατο της Αμινί, έχουν συλλάβει εκατοντάδες διαδηλωτές. Κινητοποιήσεις αλληλεγγύης, στις οποίες συμμετέχει η ιρανική διασπορά, αναμένεται να πραγματοποιηθούν σήμερα σε περισσότερες από 150 πόλεις σε όλο τον κόσμο, από το Τόκιο ως το Σαν Φρανσίσκο και το Λονδίνο.

Διαδηλωτές φώναξαν «be our voice» (γίνετε η φωνή μας) στο Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας, όπου οι διοργανωτές δήλωσαν ότι χιλιάδες Ιρανοαυστραλοί κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα να τους στηρίξει στη μάχη τους για ελευθερία.

Στο Τόκιο διαδηλωτές κρατούσαν τη φωτογραφία της Αμινί, αλλά και πανό που έγραφαν «We ‘ll not stop» (δεν θα σταματήσουμε).


https://www.pronews.gr/kosmos/iran-diadiloseis-allileggyis-gia-ti-m-amini-se-olo-ton-kosmo-vinteo/ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΩΝ ΜΝΗΣΤΗΡΩΝ ΣΤΗΝ ΟΜΗΡΟΥ ΟΔΥΣΣΕΙΑ

Y.N.Harari σε Α.Παπαχελά: «Δεν έχουμε δει τίποτε ακόμα» Σόκαρε εκ νέου ο σύμβουλος του Κ.Σβαμπ

Γιούβαλ Χαράρι: «Έρχονται τα τροποποιημένα ανθρώπινα όντα – Θα είναι ανώτερα – Όσοι δεν “βελτιωθούν” θα μείνουν φτωχοί»!